OMJ 482/C din 11 februarie 2020- compensarea lunara a chiriei



OMJ 482/C din 11 februarie 2020

Având în vedere prevederile art. 111 alin. (13) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, cu modificările și completările ulterioare,

ministrul justiției emite următorul ordin:

Capitolul I Compensarea lunară a chiriei

Articolul 1

(1) Polițiștii de penitenciare au dreptul, în condițiile legii, la compensarea lunară a chiriei pentru o locuință închiriată în localitatea în care își desfășoară activitatea, în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere, încheiat în condițiile legii.

(2) Compensarea lunară a chiriei se acordă, în condițiile legii, și pentru locuințele atribuite de către autoritățile administrației publice locale sau pentru locuințele de serviciu. Cererea privind acordarea compensației lunare a chiriei pentru locuințele atribuite de către autoritățile administrației publice locale sau pentru locuințele de serviciu se înregistrează la secretariatul unității în cadrul căreia își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare și va fi însoțită de o declarație a polițistului de penitenciare, conform anexei nr. 2, și o declarație autentificată la notar a soțului/soției/copilului major aflat în întreținere, după caz, conform anexei nr. 3.

(3) Sumele încasate în numerar prin casierie din chiriile plătite de persoanele care beneficiază de locuință de serviciu se vor vira la bugetul de stat în prima zi lucrătoare de la încasare, cu excepția unităților din sistemul administrației penitenciare care nu se află în aceeași localitate cu unitatea Trezoreriei Statului la care sunt arondate, pentru care termenul de depunere este de două zile lucrătoare. Sumele încasate în conturile de disponibilități ale unităților vor fi virate, prin ordin de plată, la bugetul de stat, în termen de trei zile lucrătoare de la data încasării.

(4) Prin excepție de la alin. (1), în situația inexistenței unui fond locativ corespunzător în localitatea unde polițistul de penitenciare își desfășoară activitatea, contractul de închiriere poate avea ca obiect o locuință situată într-o localitate aflată la o distanță de maximum 70 km, în cazul în care nici polițistul de penitenciare și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate personală o locuință în acea localitate sau în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă.

(4^1) În aplicarea prevederilor art. 111 alin. (2) teza finală din Legea nr. 145/2019, cu modificările și completările ulterioare, condiția prevăzută de lege este îndeplinită și în cazul în care unitatea se află într-o localitate fără fond locativ corespunzător, iar solicitantul ori soțul/soția sau copiii aflați în întreținere deține/dețin o locuință proprietate personală într-o localitate situată la o distanță mai mare de unitate decât cea în care se află locuința care face obiectul închirierii și pentru care se solicită acordarea compensației lunare a chiriei.

(la 11-02-2021, Articolul 1 din Capitolul I a fost completat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 476/C din 1 februarie 2021, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 141 din 11 februarie 2021 )

(5) Inexistența fondului locativ corespunzător, potrivit alin. (4), se atestă de către solicitant printr-o declarație pe propria răspundere prin care acesta declară că a efectuat, în vederea închirierii, demersuri de identificare a unei locuințe situate în localitatea în care își desfășoară activitatea și că nu a identificat o locuință adecvată.

(6) Distanța prevăzută la alin. (4) se stabilește între centrul localității unde se află unitatea în care este încadrat polițistul de penitenciare și centrul localității în care a fost închiriat imobilul pentru care se solicită compensarea lunară a chiriei, pe distanța cea mai scurtă dintre localități, folosindu-se un calculator de rute utilizat la decontarea cheltuielilor de transport.

(7) De prevederile alin. (1) și (4) beneficiază și polițiștii de penitenciare cărora li s-a atribuit o locuință de serviciu din fondul locativ al Administrației Naționale a Penitenciarelor sau, după caz, al unității penitenciare în cauză, care nu mai corespunde nevoilor locative ale polițistului de penitenciare, soțului/soției acestuia și copiilor aflați în întreținere și la care cel în cauză renunță.

Articolul 2

Abrogat.

(la 11-02-2021, Articolul 2 din Capitolul I a fost abrogat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 476/C din 1 februarie 2021, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 141 din 11 februarie 2021 )

Articolul 3

Polițistului de penitenciare căruia nici lui și nici soțului/soției sau copiilor aflați în întreținere nu li s-a acordat locuință de serviciu sau locuință atribuită de către autoritățile administrației publice locale în localitatea în care își desfășoară activitatea i se acordă compensația lunară pentru chirie, potrivit legii, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea în care își desfășoară activitatea, nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate o locuință în localitatea unde solicită acordarea compensației lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege;

b) nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au înstrăinat o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea, după data încadrării în sistemul administrației penitenciare, sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea, nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au înstrăinat o locuință în localitatea unde solicită acordarea compensației lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege;

c) nu a încheiat contractul de închiriere cu rude de până la gradul II inclusiv, ale sale ori ale soțului/soției;

d) locuiește în locuința pentru care prezintă contractul de închiriere;

e) a întreprins demersurile necesare pentru închirierea unei locuințe în localitatea în care își desfășoară activitatea, însă nu a reușit să identifice o locuință corespunzătoare nevoilor sale locative, în cazul excepției prevăzute la art. 1 alin. (4);

f) soțul/soția nu beneficiază de locuință sau de decontarea chiriei pentru locuință asigurată de angajator în aceeași localitate în care își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea, în localitatea unde solicită acordarea compensației lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege.

Articolul 4

(1) Polițiștii de penitenciare, îndreptățiți să beneficieze de compensația lunară pentru chirie, solicită acordarea acestui drept prin cererea scrisă prevăzută în anexa nr. 1, adresată conducătorului unității în cadrul căreia își desfășoară activitatea.

(2) Cererea se înregistrează la secretariatul unității în cadrul căreia își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare și trebuie însoțită de următoarele documente:

a) contractul de închiriere, în original sau copie certificată pentru conformitate cu originalul de către compartimentul resurse umane. Contractul de închiriere se încheie în condițiile legii cu o persoană fizică sau juridică și cuprinde inclusiv informații cu privire la suprafața imobilului și cota-parte închiriată;

b) declarație pe propria răspundere a polițistului de penitenciare, conform anexei nr. 4;

c) declarația pe propria răspundere, autentificată la notar, a soției/soțului polițistului de penitenciare sau, după caz, a copilului major aflat în întreținere, conform anexei nr. 5;

d) angajamentul polițistului de penitenciare, conform anexei nr. 6;

e) documente justificative din care să rezulte situația de fapt și de drept în urma căreia polițistul de penitenciare a pierdut dreptul de proprietate asupra unei locuințe aflate în localitatea în care își desfășoară activitatea sau, în situația prevăzută la art. 111 alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, în localitatea în care se află locuința pentru care polițistul de penitenciare solicită acordarea compensației lunare a chiriei ori într-o altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, după caz.

(3) În cazul în care cererea nu a fost însoțită, la data depunerii, de documentele prevăzute la alin. (2) sau în cazul în care declarațiile depuse sunt neconforme cu realitatea, cererea se respinge


Pe scurt : 

 -      contract de inchiriere inregistrat la anaf

- Declaratie Anexa 1

- Declaratie Anexa 4

- Declaratie Anexa 6

DOAR PT CEI CASATORITI SAU CU COPIL !!

- Declaratie Anexa 5 – Autentificata la notar


anexe chirie by Sindicatul Manifest IASI on Scribd

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Liderul, Sindicatul si CAR-ul

Încetarea activității în Poliția Penitenciară prin refuzul muncii suplimentare 31 mai 2023

Vouchere de vacanta | Mod de decontare | ANP