REFUZAM MUNCA SUPLIMENTARA



În aceste zile, subiectul principal este reprezentat de greva personalului din învățământ. Toată atenția este îndreptată spre această acțiune care durează deja de mai bine de o săptămână și se pare că există suficientă voință din partea membrilor sindicatelor din învățământ pentru a continua până la momentul în care vor primi o ofertă decentă în legătură cu revendicările lor.

Este de apreciat și susținut demersul cadrelor didactice, mai ales în condițiile în care, fiecare zi de grevă pentru ei înseamnă diminuări salariale și pierderea vechimii în muncă. Conform Legii 367/2022 privind dialogul social, greva generează suspendarea contractului de muncă, neplata orelor în care a avut loc încetarea activității, fiind asigurate doar plățile din partea angajatorilor pentru contribuțiile de sănătate.

Un prim pas din partea Guvernului a fost realizat în sensul revendicărilor organizațiilor sindicale din învățământ, doar pentru personalul auxiliar, prin adoptarea unui OUG care a introdus o normă derogatorie de la ordonanța austerității, și prevede ca salariile personalului din familia ocupațională „Administrație” – Anexa VIII din Legea 153/2017 să fie plătite la nivelul maxim prevăzut de grila pentru anul 2022. Totuși, cadrele didactice au atins grila din 2022 prevăzută de Legea 153/2017 încă din ianuarie 2023 iar cerința lor este de acordare a unor măriri salariale prin creșterea coeficienților de salarizare.

Această decizie însă, de punere în plată a întregului personal din Anexa VIII, ascunde în fapt și creșteri pentru „clientela politică” plasată prin instituții publice. De asemenea, prin acest ultim OUG toți angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională au fost lăsați în off-side, fiind ultima categorie căreia nu i se aplică grila din Legea 153/2017. Practic, după această nouă ipostază putem spune fără nicio exagerare că suntem „fraierii sistemului”. Cei care au fost de fiecare dată, din 2010 și până în prezent, sacrificați pentru alte „priorități” politice. 

In acest context alaturi de SNPP, Europol(MAI) si celelalte sindicate din politia penitenciara afiliate PUBLISIND, SINDICATUL MANIFEST declanseaza blocada prin refuzul muncii suplimentare

Revendicari

1.    Acordarea salariilor prevazute in Legea-cadru nr 153/2017
2.    Aplicarea legii pensiilor militare fara modificari
3.    Actualizarea si indexarea pensiilor militare
4.    Plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări
5.    Plata normei de echipare la valoarea actualizata, fără plafonări
6.    Plata salariului de grad la valoarea actualizata, fără plafonări
7.      Deblocarea posturilor vacante


Obiective

1.    Intalniri la nivel de ministere si Guvern
2.    Modificari legislative
3.    Solutionarea revendicarilor

Actiuni  preconizate

1.    Încetarea activității
2.    Mitinguri ministere, Guvern, Presedintie

 

3.    Mitinguri prefecturi 


Mai multe informatii puteti afla accesand :https://snpp.ro/refuzul-muncii-suplimentare-mai-dur-decat-greva/ 


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Încetarea activității în Poliția Penitenciară prin refuzul muncii suplimentare 31 mai 2023

Lista agentiilor de turism licentiate si a unitatilor turistice acreditate