Inteligenta parteneriala si dezvoltarea relatiilor de colaborare



Suntem implicați într-o varietate de relații profesionale și personale. Măsura în care suntem capabili să construim relații, să dezvoltăm încredere și să realizăm obiective predeterminate prin asociere cu cineva reflectă nivelul nostru de inteligență partenerială. 

Elementele definitorii ale inteligenței parteneriale se regăsesc în ușurința noastră de a ne adapta la schimbări, în capacitatea de a crea și de a avea încredere, în orientarea câștig – câștig atunci când apar conflicte, în abordarea transparentă a relației și solicitarea relaxată a feedback-ului partenerului cu privire la parteneriat.

Un parteneriat funcțional presupune existența unui angajament, a unor obiective comune, a unor limite și delimitări clare a rolurilor și atribuțiilor partenerilor, prin promovarea încrederii și a beneficiilor reciproce.

Este important ca intenția de implicare într-un parteneriat să fie liber aleasă si asumată voluntar. Dacă unul dintre parteneri domină procesul, echilibrul relației poate fi afectat. Accesul egal la informații este important pentru asigurarea transparenței și a încrederii că toți partenerii joacă pe același teren. 

De asemenea, este importantă delimitarea clară a limitelor parteneriatului. Aceste limite se referă la ceea ce am convenit să facem împreună ca rezultate directe ale parteneriatului și la durata în timp a angajamentului pe care ni l-am asumat. Cu cât limita de timp este mai mare, cu atât crește riscul să nu realizăm obiectivele planificate. Fixarea termenelor limită ne ajută să urmărim probleme ce țin de responsabilități și de relație.

Un parteneriat de succes se bazează pe comunicare deschisă și pe disponibilitatea celor implicați de a face mai mult decât minimul la care se așteaptă partenerul. Respectarea promisiunilor consolidează încrederea în timp, iar a face mai mult decât minimul asumat inițial reflectă faptul că suntem entuziasmați de colaborare, relația de parteneriat fiind importantă pentru noi.

Secretul care permite realizarea acestor avantaje este crearea unui mediu care să stimuleze creativitatea și asumarea riscurilor. Un mediu în care să fim liberi să experimentăm idei noi, beneficiind din plin de vitalitatea, creativitatea, diversitatea și sinergia pe care parteneriatele sunt capabile să le realizeze.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Încetarea activității în Poliția Penitenciară prin refuzul muncii suplimentare 31 mai 2023

REFUZAM MUNCA SUPLIMENTARA

Lista agentiilor de turism licentiate si a unitatilor turistice acreditate