Epuizarea profesională, maladie recunoscută oficial de OMS


Epuizare profesională (”burnout”) a fost inclusă luni, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în Clasificarea internaţională a maladiilor, care serveşte drept bază pentru stabilirea tendinţelor şi statisticilor în domeniul sanitar.
Burnout-ul, inclus în secţiunea consacrată “problemelor asociate” ocupării forţei de muncă sau şomajului, a primit numele de cod QD85.
Registrul OMS precizează că burnout-ul “se referă în mod specific la fenomene asociate contextului profesional şi nu ar trebui să fie utilizat pentru a descrie experienţele din alte domenii ale vieţii”.
Epuizarea profesională este “un sindrom (…) ce rezultă din stresul cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes” şi care se caracterizează prin trei elemente: “o senzaţie de epuizare”, “cinism sau sentimente negative asociate muncii” şi “o eficienţă profesională redusă”.
Lista noilor maladii recunoscute a fost adoptată de statele membre ale OMS, reunite în perioada 20 mai – 28 mai la Geneva și se bazează pe constatările experţilor din domeniul sanitar din întreaga lume.
”Aceasta este prima oară” când burnout-ul este inclus în clasificare, a anunţat luni în faţa jurnaliştilor un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
preluare https://cursdeguvernare.ro/epuizarea-profesionala-maladie-recunoscuta-oficial-de-oms.html?fbclid=IwAR05d23_wTWAbav8OGil4Rtk-O5kXrUj4QuzmVELv0HVgSI6IZlthVJKc6g

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Încetarea activității în Poliția Penitenciară prin refuzul muncii suplimentare 31 mai 2023

REFUZAM MUNCA SUPLIMENTARA

Lista agentiilor de turism licentiate si a unitatilor turistice acreditate