Penitenciarul ramane in Copou!

            Azi 25 mai 2018 a avut loc, in cadrul Prefecturii Iasi, Comisia de Dialog Social la nivelul judetului cu un subiect unic pe ordinea de zi: probleme privind conditiile de incarcerare si conditiile de munca din Penitenciarul Iasi, ca urmare a propunerii Confederatiei patronale UGIR Iasi.

          Atat conducerea penitenciarului cat si sindicatele au sustinut ideea ca penitenciarul are nevoie de noi investitii, parte din ele deja aprobate, si totodata au argumentat de ce PENITENCIARUL se afla si trebuie sa ramana in locatia actuala.
         Domnul deputat Petru Movila a tinut sa precizeze ca de-a lungul timpului au mai fost propuneri de mutare a penitenciarului, dar atunci ca si acum aceasta unitate a ramas in locatia ei.

        Un penitenciar nu este o rulota pe care o muti acolo unde vrei atunci cand ai chef, un penitenciar este mai complicat ca o uzina. Sunt o serie intreaga de mecanisme si aspecte pe care societatea civila  nu are cum sa le vada  si nu le poate intelege.
         Pentru a se crea o imagine de ansamblu cat mai corecta si pentru ca membrii comisiei de dialog social sa inteleaga ce inseamna un penitenciar s-a hotarat ca urmatoarea sedinta a comisiei de dialog social sa aiba loc in Penitenciarul Iasi. In cadrul acestei sedinte se va discuta despre  conditiile de munca dar si despre conditiile de detentie. 

         Mai jos sunt o parte din motivele susținute de reprezentantul Sindicatului Manifest, afiliat PUBLISIND, Ionut Ichim, în vederea păstrării Penitenciarului Iasi în actuala locație și respingerea propunerii UGIR:
  • Penitenciarul Iasi este penitenciar regional pe zona Moldovei si singurul ce custodia detinuti in regim de maxima siguranta sau clasificati cu risc pentru siguranta penitenciarului;
  • Penitenciarul deserveste Curte de Apel Iasi, Tribunalul Iasi, Judecatoria Iasi si parchetele acestora;
  • Rolul unui penitenciar este asigurarea detinerii, reeducarea, asistenta sociala si reintegrarea in societate;
  • Amplasarea penitenciarului in oras ajuta la indeplinirea scopului unui penitenciar -avem acces la utilitati, la mijloacele de transport in comun, suntem in apropierea centrelor universitare si a multor altor institutii cu care colaboram in vederea reeducarii si reintegrarii in societate a detinutilor, se asigura astfel acces facil la instantele care trebuie sa e afle in proximitatea penitenciarului si se reduc astfel cheltuielili de transport, se asigura accesul la reteaua de sanatate publica a detinutilor in conditiile in care o mare parte din ei sunt in evidente cu patologie diversa(psihici, cronici, severi, etc.)(ex: IRO, dializa, cardio, etc)
  • Interventia asupra persoanei private de libertate trebuie sa se faca prin scoala, prin biserica, prin relatia cu comunitatea, prin ONG-uri. Ori, mutand penitenciarul inafara orasului, nu stiu ce biserica va veni sa stea de vorba cu detinutii la o anumita distanta. Iar familiile detinutilor cu atat mai mult. Daca avem in vedere faptul ca o mare parte din detinuti provin din familii nevoiase, intrebarea apare simplu, cum vor putea parintii acestora, bunicii sau alti membri ai familiei sa-i viziteze?Rolul familiei este unul important, inclusiv in randul detinutilor, aportul familial conteaza foarte mult.
  • In UE in proportie de 99% institutiile de acest fel sunt in orase. In Munchen exista in centru, in Viena e in centru, tocmai pe acest principiu. Daca vreti parerea noastra, a angajatilor din penitenciare, orice izolare ar inseamna practic sa nu ii facem mai buni, s-ai indepartam de familii, de comuniate, sa-i stigmatizam.


          Sedinta de astazi s-a incheiat cu o parere aproape unanima(exceptand UGIR):

                  Penitenciarul nu poate fi mutat din Copou la propunerea unei organizatii, atat timp cat el este prins in planul urbanistic al orasului (PUG) acolo va ramane!

Click aici pentru a vizualiza imagini surprinse in cadrul acestei sedinte:


Click aici pentru  lectura motivarea Sindicatului Manifest



          

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Încetarea activității în Poliția Penitenciară prin refuzul muncii suplimentare 31 mai 2023

Lista agentiilor de turism licentiate si a unitatilor turistice acreditate

Vouchere de vacanta | Mod de decontare | ANP