Constatarea contraventiilor vs Functionari Publici cu Statut Special

       


           Astazi 23.03.2018, a fost inaintata catre conducerea ANP, o alta sesizare ce privea anumite aspecte defavorabile personalului din penitenciare, in privinta accesului cu alimente si alte bunuri personale la intrarea in serviciu, aspecte inglobate in Decizia ANP nr. 397/15.03.2018.


           Aceasta sesizare inaintata ANP priveste interpretarea eronată a prevederilor art. 186 din Legea 254/2013, interpretări ce au stat la baza Deciziei A.N.P. nr. 397/15.03.2018 privind Instructiunile privind constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale in sistemul penitenciar, Decizie ce, pusă în aplicare, încalcă drepturilor membrilor de sindicat. 



         Conform Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate se obligă să asigure funcţionarilor publici cu statut special condiţii de natură să le ocrotească sănătatea, integritatea fizică şi psihică.
      
          Introducerea in mod ilicit a unor obiecte interzise - Art. 186 Legea 254/2013
(1) Introducerea, in mod ilicit, de bunuri si obiecte interzise prevazute de regulamentul de aplicare a prezentei legi, precum si a obiectelor si bunurilor permise a fi primite, folosite si pastrate de persoanele supuse pedepselor si masurilor privative de libertate, in penitenciar, centru de retinere si arestare preventiva, centru de arestare preventiva, centru educativ si centru de detentie, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 de lei. 
        Conform art. 3, lit. I din Anexa la Decizie amintită mai sus, este definit ca contravenient și personalul unității asupra căruia sunt găsite bunuri și obiecte interzise. Conform tot articolului 3, literele A și C, bunurile si obiectele interzise sunt cele prevazute in Anexa 1 din HG 157/2016, respectiv bunurile care pot fi primite, păstrate și folosite de deținuți, bunuri pe care aceștia le primesc prin sectorul vizita. 
       Conform art. 4, alin. 3 din Anexa la Decizie, fac excepție de la aplicarea contravenției, bunurile sau obiectele pentru care există aprobarea scrisa a directorului sau, după caz, recomandarea medicului.
În concluzie, membrii de sindicat nu au voie să vină la serviciu, conform deciziei menționate, cu cele prevazute in Anexa 1 din HG 157/2016, respectiv bunurile care pot fi primite, păstrate și folosite de deținuți, fără să fie supuși sancțiunilor contravenționale.

          Având în vedere aspectele menționate anterior, am solicitat intreprinderea de îndată a demersurilor necesare pentru respectarea prevederilor din Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu, în vederea asigurării funcţionarilor publici cu statut special condiţii de natură să le ocrotească sănătatea, integritatea fizică şi psihică.

          În sensul amintit mai sus, am propus revizuirea, în totalitate, a deciziei în cauză de natură a fi elaborată după principiul enunțat la articolul 185 din Legea 254/2013, respectiv aplicarea regimului contravențional dacă obiectele sau bunurile sunt introduse în scopul folosirii lor de către deținuți. 

         Cu alte cuvinte,potrivit acestei deciziii, daca directorul penitenciarului are o oarecare "afinitate"fata de persoana ta , nu iti aproba sa ai acces cu pahetul de alimente ori cu alte obiecte personale ,chiar daca tu esti nevoit sa stai in serviciu timp de 12 ore si nu are cine sa te schimbe la masa.

          De aceea, impreuna cu alte sindicate PUBLISIND si filiale SNLP, am inaintat acest demers ,pentru a se preintampina eventuale abuzuri din partea directorilor de penitenciare sau a altor factori de decizie , pe interpretarea eronata si subiectiva a acestei decizii ANP.


aici puteti vizualiza sesizarea catre ANP




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Încetarea activității în Poliția Penitenciară prin refuzul muncii suplimentare 31 mai 2023

Lista agentiilor de turism licentiate si a unitatilor turistice acreditate

Vouchere de vacanta | Mod de decontare | ANP